7 Apr 2014

DIY PAPER BOWL



Well hello there.
DIY ni aku dapat dari blog akak Dila.
So credit to her ^^


Things that you need :


1 . Mangkuk (sbg acuan)
2 . Gam tepung
3 . Kertas warna/any paper (better guna kertas yang keras sikit)
4 . Gunting
5 . Wrapping plastic/plastic biasa
6 . Pencil & brush

Sebelum tu aku tunjukkan cara nak buat gam tepung .


1 . Masuk kan 5 sudu tepung. (Ikut kehendak korang je nak letak berapa banyak)

2 . Campurkan 2 gelas air sejuk dan gaul .

3 . - Panaskan kuali. 
- Masukan 2 gelas air sejuk sekali lagi dalam kuali.
- Kemudian,campurkan adunan dalam mangkuk tu tadi dalam kuali.
- Gaulkan

4 . Masukkan 3 sudu gula dan kacaukan.

Biarkan sejuk dahulu.


Next step,


1 . Potongkan kertas warna tadi menjadi bentuk bulat.
(Besar lagi bagus)

2 . Balutkan mangkuk dengan pembalut makanan.

3 . Sapukan gam tepung seperti biasa . (Pastikan semua celah kertas digam)


Then,biarkan sejuk sebab kalau dah sejuk kertas tu akan menjadi keras.
Kalau nak cepat letak kat bawah kipas je . HAHA

Lepas tu barulah korang boleh tanggalkan plastik tu perlahan-lahan dari mangkuk.
Ingat erh PERLAHAN-LAHAN. Cause kalau korang guna wrapping plastic seperti kat atas tu memang susah nak tanggalkan sebab plastic tu jenis yang melekat.

Tadi hampir rosak juga bila aku tanggalkan.

So here it is.




Colour kertas tu tak matching sangat -.-

So thats all. 

For more DIY' click here,



ADIOS







11 comments:

  1. Dulu masa sekolah rendah selalu buat macam ni. Cikgu PS bagi homework. Tapi bukan aku yg buat, mak yg buatkan. Hehe

    ReplyDelete
  2. so cute. nak buat tapi malas. hahahaha. k.

    ReplyDelete
  3. @Teena Tna : hehe,best. sbb dulu ps sha tak pernah pun buat bnda macam tu :) hee

    @lieya yaya : hee. kan?

    @nurulee : hahahaha. fine -.- hahaha

    ReplyDelete
  4. u very cretive,,,awesome ohhh.thanks share

    ReplyDelete
  5. cantiknya,baru taw boleh buat macam ni..
    kalau ada masa nak buat la..hihi
    comel3!! ^_^

    ReplyDelete
  6. @huny eda : hihi. sama2

    @mirza syazwina : kan? sha pun baru tauk lepas godek DIY kat blog akak dila. buat lah nanti ^^

    ReplyDelete
  7. Kreatifnya :D Rasa macam nak try jugak laa :3

    ReplyDelete
  8. Wahhh . Cantik Gilaa (Y) Kreatiff

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...